Melanom velja za najnevarnejšo obliko kožnega raka

Zagotovo ste že slišali za izraz melanom in verjetno vsi veste, kaj pomeni. Gre namreč za najbolj napadalno obliko oziroma vrsto kožnega raka na svetu in tudi pri nas. Zanj je značilno predvsem to, da njegove celice rastejo izjemno hitro in se pri tem sploh ne obvladajo. Na koži se lahko pojavi iznenada, najpogosteje pa je zanj značilno, da se lahko razvije predvsem na že nastalem kožnem znamenju. In če ga odkrijemo pravočasno, potem zanj vsekakor ni strahu, da se ga ne bi dalo tudi pozdraviti. Velja namreč za najbolj ozdravljivega raka na sploh.

Poznamo več vrst melanoma

Presenečeni smo nad podatkom, da je pojav melanoma izjemno pogost in da vsako leto za njim zboli kar dva do ti milijone svetovnega prebivalstva, kar pa vsekakor ni malo. Nasprotno, to so izjemne številke, ki nam dajo misliti. Tudi v Sloveniji vsako leto za to obliko raka zboli preveč ljudi. Najpogosteje se razvije pri mladih odraslih, zanj pa so še posebej dovzetne mlajše ženske.

Pregled v dermatološki ambulanti

Da se izognemo tej vrsti raka, je potrebno paziti na marsikaj. Izjemnega pomena pa je tudi samopregledovanje. Če bomo prav vsak dan na hitro pregledali našo kožo in na njej spoznali, da je kaj drugače, potem moramo vsekakor ukrepati v najkrajšem možnem času. V takem primeru je vsaka oblika melanoma popolnoma ozdravljiva. Če pa bomo seveda čakali predolgo časa, potem pa se lahko zgodi, da se ta oblika raka lahko celo sprevrže v usodno obliko.

Dermatolog nas bo pravilno pregledal

Melanom prepoznamo po shemi A, B, C in E. Označujejo različne lastnosti od velikosti, robov, premer, asimetrijo ter elevacijo. Za vse, kar se nam nenavadnega pojavi na koži, je potrebno oditi k zdravniku, najbolje, da kar k dermatologu. Ta je še posebej specializiran za stvari, ki se nam dogajajo v povezavi s kožo. Z njim se bomo lahko pogovorili tudi na štiri oči, povedal pa nam bo tudi, kako resna je stvar, s katero se pravkar soočamo.

Več o pregledu melanoma pri dermatologu, si lahko preberete na http://www.dermacenter.si/.