Sodni tolmači so posebna skupina ljudi s posebnimi izkušnjami ter znanjem

Zagotovo ste že vsi kdaj slišali za poklic, ki se imenuje sodni tolmač. In prav zagotovo veste, da gre za osebo, ki se ukvarja s prevajanjem določenih besedil. Splošna definicija za sodnega tolmača pa je, da je to oseba, ki je imenovana za neomejen čas s pravico ter dolžnostjo, da na zahtevo sodišča tolmačijo na narokih oziroma prevajajo listine. Sodni tolmači imajo torej izjemno odgovorno delo, ki mora biti narejeno z izjemno natančnostjo ter tudi točnostjo.

Sodni tolmači ter sodni prevodi

Tolmači, ki torej delajo za sodišče, so tesno povezani tudi s sodimi prevodi. Ti so sestavljeni iz besedila v izvirniku in prevoda v ciljnem jeziku. Dokumenta pa sta med seboj povezana s trakom in tudi opremljena z žigom sodnega tolmača. Slednji zagotavlja, da je narejen prevod natančen in da ustreza. To seveda v praksi pomeni, da je ustrezen tudi glede na vsebino ter glede na vso terminologijo. Take prevode torej lahko opravljajo le sodni prevajalci oziroma sodni tolmači, ki jih je ministrstvo za pravosodje imenovalo za stalne sodne tolmače.

Kaj vse spada med sodne prevode oziroma kaj prevajajo sodni tolmači?

Sodni prevodi so torej listine, ki so potrebne za urejanje razmerij s področja prava s pomočjo različnih osebnih, poslovnih in tudi pravnih listin. Med temi so najbolj pogosti pooblastila, spričevala, poslovne ter pravne listine, finančna poročila, bilance stanja, izpis iz sodnega in poslovnega registra, izkaz delovnih ali poslovnih rezultatov, diplome, rojstni list ter podobne listine.

Ljudje pogosto potrebujemo tovrstne storitve

Sodni prevodi, ki so opravljeni s strani sodnih tolmačev, potrebujemo v vsakdanjem življenju. Najpogosteje jih tako potrebujemo za urejanje državljanstva, urejanje delovnega okolja, urejanje poroke … Poleg tega pa ni nobena redkost tudi sodni prevod spričevala, pooblastila, diplome, potrdila o nekaznovanosti, potrdila o samskem stanu, sem pa sodijo tudi sodni prevodi policijskih ter tudi ostalih zapisnikov.  Več o tolmačenju in sodnih tolmačih pa tukaj.